Gadżety
boze narodzenie
rolada z indyka w szynce suszonej faszerowana suszonymi śliwkami
w szybkim sosie śliwkowym z czerwonego wina
składniki, 4-6 porcji:
• 1 mały filet indyka, około 600 g
• 1 łyżka + 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• 1 łyżeczka suszonego estragonu
• 100 g szynki parmeńskiej lub innej suszonej; lub cieniutko pokrojonego boczku - jeśli lubimy
• opcjonalnie - świeże zioła np. tymianek, rozmaryn
nadzienie:
• 200 g suszonych śliwek
• 1 łyżeczka masła
• 1 łyżka powideł śliwkowych
• skórka starta z 1/2 mandarynki
• 1 łyżeczka przyprawy korzennej
szybki sos śliwkowy z czerwonego wina:
• 4 pełne łyżki powideł śliwkowych
• 2 łyżeczki przyprawy korzennej
• 1 szklanka (250 ml) czerwonego wytrawnego wina
• skórka starta z 1/2 mandarynki + sok
• szczypta świeżo zmielonego pieprzu
przykładowe dodatki:
• surówka, np. z czerwonej kapusty lub sałata lub mieszanka sałat z prostym winegretem
• ugotowany ryż
przygotowanie:
filet indyka położyć na desce, wykroić ze środka polędwiczkę (wykorzystać ją np. na kotleciki w panierce dla dzieci). pozostały większy filet włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozbić tłuczkiem na dwa razy cieńszy filet (około 1,5 cm). oprószyć go solą morską, suszonym estragonem i wysmarować 1 łyżką oliwy. piekarnik nagrzać do 200 stopni.
nadzienie: do pojemnika blendera włożyć suszone śliwki, dodać masło, powidła, skórkę z mandarynki i przyprawę korzenną. wymieszać a następnie zmiksować lub rozdrobnić tylko około 1/4 ilości składników, wymieszać je z resztą niezmiksowanych składników nadzienia.
nadzienie wyłożyć na indyka formując z niego wałeczek wzdłuż dłuższego boku filetu w około 1/3 odległości od brzegu. zwinąć filet w roladkę, następnie zawinąć w plasterki szynki, tak aby w miejscu łączenia filetu nie było złączenia szynki.
położyć na blaszce do pieczenia, posmarować pozostałą 1 łyżeczką oliwy i posypać listami ziół jeśli ich używamy. wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. w międzyczasie przygotować sos. wszystkie składniki umieścić w szerokim garnku i zagotować. gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje.
roladę wyjąć z piekarnika i po odczekaniu kilku minut pokroić na porcje. podawać z sosem w oddzielnej miseczce. roladkę polać sosem dopiero przed podaniem, najlepiej już bezpośrednio na talerzu, dzięki temu sos nie zabarwi mięsa. podawać z ryżem i surówką.
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