Kuchnia

ciasta

NAPOLEONKA BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ:

5 szklanek mleka
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
DODATKOWO:

1 duże opakowanie herbatników/ krakersów
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

4 szklanki mleka przelewamy do dużego rondelka o grubym dnie. Dodajemy cukry oraz masło, gotujemy do rozpuszczenia składników. Pozostałą szklankę mleka przelewamy do miseczki. Dodajemy żółtka i mieszamy. Następnie przesiewamy obie mąki i za pomocą trzepaczki lub miksera łączymy. Wlewamy cały czas mieszając do gorącego mleka. Gotujemy, aż masa będzie gęsta. Rondelek owijamy folią i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Formę o wym. 24×24 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki lub krakersy jeden obok drugiego. Wykładamy jeszcze ciepłą masę i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation