Święta i uroczystości
boże narodzenie
sernik pomarańczowy z ciasteczka amaretti
Masa serowa:
– 250g serka mascarpone
– 250g ricotty
– 400g zmielonego twarogu
– 4 jajka
– 1 1/2 szklanki śmietany kremówki
– 130g cukru
– otarta skórka z dwóch pomarańczy
– 1 budyń waniliowy
– 200g rodzynek
Spód:
– ok. 200g ciasta francuskiego
Wierzch:
– 1 szklanka soku z pomarańczy
– 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
– 350g ciasteczek amaretti
Najwyżej ocenione przepisy
Bułeczki z ziarnami na miodzie (5.00)
Rogale maślane z makiem (5.00)
Chleb wieloziarnisty (5.00)
Bułki razowe z płatkami owsianymi (5.00)
Gingersnaps z marmoladą wieloowocową (5.00)
Szukajka słodkości
Przelicznik miar
Nasze przepisy
Akcesoria kuchenne (1)
Boże Narodzenie (109)
Ciasta (232)
Babki (21)
Biszkopty, ciasta i ciastka biszkoptowe (18)
Brownie (10)
Ciasta bez pieczenia (5)
Ciasta z kremem (52)
Ciasta z owocami (61)
Drożdżowe (34)
Francuskie (5)
Makowce (6)
Półfrancuskie (3)
Serniki (37)
Tarty (29)
Torty (31)
Ciasteczka (96)
Babeczki (13)
Bez nadzienia (16)
Muffinki (13)
Z nadzieniem (37)
Dekoracje/ozdoby (5)
Dietetyczne (10)
Inne (91)
Desery (18)
Pieczywo (29)
Placuszki i naleśniki (15)
Trufle i pralinki (4)
Wytrawne (20)
Konkursy (4)
Last month – podsumowania (8)
Przepisy podstawowe (1)
Testowanie produktów (1)
Tłusty Czwartek (13)
Walentynki (6)
Wielkanoc (69)
Zrób to sam! (12)
Wybierz język strony
Translate to:
English
Słodkie tagi
ananas banany brązowy cukier budyń ciasto kruche curd cynamon cytryny czekolada drożdże galaretka jabłka jagody jogurt/kefir/maślanka kakao kawa kokos krem maślany kwaśna śmietana mak marchewka marmolada mascarpone migdały miód mleko mleko w proszku muffiny przepis mąka krupczatka mąka ziemniaczna orzechy włoskie/pekany/laskowe/ziemne pomarańcze porzeczki powidła płatki owsiane rodzynki rum sezam suszone owoce truskawki twaróg wiśnie śliwki śmietana kremówka żurawina
Archiwum domowych wypieków
Wybierz miesiąc
Przelicznik miar
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl
Top blogi
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Włoski sernik „Inspiracja”
opublikowano: 3 października 2013, zostawiono 25 komentarzy
Trudność:
1
2
3
Justyna pisze
„Po podróży przyszedł czas na włoski wypiek. Dlaczego akurat sernik? To właśnie we Włoszech ricotta i mascarpone smakuje najlepiej! Grzechem byłoby nie upiec pysznego ciasta z produktów prosto ze słonecznego raju. Kremowy, z nutą pomarańczy, rodzynek, ciasteczek amaretti na spodzie z ciasta francuskiego. Czego chcieć więcej?!
P.S. Do sernika równie dobrze pasuje ucierany spód.”
sernik pomarańczowy z ciasteczka amaretti
Składniki
Masa serowa:
– 250g serka mascarpone
– 250g ricotty
– 400g zmielonego twarogu
– 4 jajka
– 1 1/2 szklanki śmietany kremówki
– 130g cukru
– otarta skórka z dwóch pomarańczy
– 1 budyń waniliowy
– 200g rodzynek
Spód:
– ok. 200g ciasta francuskiego
Wierzch:
– 1 szklanka soku z pomarańczy
– 3 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
– 350g ciasteczek amaretti
Przepis
Spód: Ciasto francuskie rozwałkować na kwadrat, piec w piekarniku w 220 stopniach 10-15 minut. Z upieczonego ciasta wykroić koło o średnicy 23 cm. Gotowy spód włożyć do tortownicy i wylać masę serową.
Masa serowa: Rodzynki sparzyć gorącą wodą. Odstawić na 15 minut. Mascarpone wymieszać z ricottą i zmielonym twarogiem. Dodać żółtka, skórkę z pomarańczy, cukier. Całość utrzeć na gładką masę. Następnie dodać śmietanę i budyń waniliowy. W osobnym garnku ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać do masy serowej razem z rodzynkami.
2/3 masy serowej wylać na upieczony spód. Podpiec w 160 stopniach 15 minut. Następnie na serze ułożyć ciasteczka amaretti i wylać resztę masy serowej. Całość piec w 160 stopniach 1h w kąpieli wodnej. Najpierw zabezpieczamy formę na sernik folią aluminiową a potem wkładamy ją do drugiej formy z wodą. Woda powinna sięgać do połowy formy, w której pieczony będzie sernik. Gotowy sernik odstawić do wystygnięcia.
Galaretka: W 1/3 szklanki soku z pomarańczy rozpuścić żelatynę. Dodać do pozostałego soku. Tężejącą galaretkę wylać na schłodzony wierzch sernika.
MA==