Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Warzywny placek z serem - składniki:

30 dag rozmrożonego ciasta francuskiego
1/4 szklanki oliwy
3 posiekane ząbki czosnku
10 dag świeżego szpinaku
15-20 dag niedużych pieczarek
2 obrane papryki (mogą być ze słoika można też upiec je w piekarniku a gdy sczernieją obrać ze skórki)
1 czerwona cebula pokrojona w cieniuteńkie cząstki
8 dużych liści bazylii
15 dag grubo pokruszonego owczego sera (może być bundz)

Warzywny placek z serem - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ciastem wyłóż prostokątną formę na placek albo okrągłą formę na tartę. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, 2 łyżkami skrop ciasto. Obłóż je kolejno: listkami szpinaku, pokrojonymi w plasterki pieczarkami, paseczkami papryki, cząstkami cebuli i bazylią. Przygotowany placek posyp pokruszonym owczym serem, skrop pozostałą oliwą i piecz 18-20 minut. Pokrój na porcje i podawaj na ciepło. Uwaga: ja podpiekam najpierw przez kilka minut francuski spód, ustawiając tylko górną grzałkę, dopiero, gdy się lekko przyrumieni, obkładam go warzywami i serem. Lubię także posypać po wierzchu świeżymi ziołami - do owczego sera najlepiej pasuje tymianek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation