Kuchnia

lekkie ciasteczka -zdrowe

Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym -

Ilość: 17
Składniki

1 jajko
170 g masła orzechowego
110 g masła
pół szklanki brązowego cukru
¼ szklanki białego cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 i ¼ szklanki mąki
pół szklanki gorzkiego kakao
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
100 g posiekanej czekolady
pół szklanki orzeszków ziemnych

Wykonanie

Zmiksuj razem jajko, masło orzechowe, masło, oba cukru i ekstrakt w wanilii - miksuj aż masa będzie puszysta.
Zmieszaj razem pozostałe suche składniki i dodaj je porcjami do masy maślanej.
Na koniec wmieszaj posiekaną czekoladę i orzeszki (masa będzie gęsta).
Utocz dłońmi kulki (mniej więcej o średnicy 4 cm), lekko je spłaszcz i ułóż na dużym talerzu.
Talerz owiń folią spożywczą i schłódź ciastka przez co najmniej 2 godziny w lodówce.
Po schłodzeniu upiecz ciastka (zachowaj odstępy między ciastkami) w 180 stopniach przez około 8-9 minut (nie piecz dłużej, nawet jeśli wydaje ci się, że ciastka nie są gotowe - jeśli brzegi są upieczone, to jest ok :)).
Zaraz po upieczeniu ciastka są bardzo miękkie, więc nie ściągaj ich od razu z blachy.

Notatki
Ciastka należy schłodzić przez pieczeniem, aby się za nadto nie rozpłynęły podczas pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation