Kuchnia

kuchnia

MangoPapaja: Filet z indyka nadziewany grzybami i pestakmi słonecznika

Składniki:
•800 gram filetu z indyka (lub więcej, w zależności od tego jakiej wielkości jest cały, duży filet)
•300 gram suszonych grzybów
•pół szklanki pestek słonecznika
•sól
•pieprz
•2 łyżki musztardy dijon
•majeranek
Filet rozcinamy w połowie wzdłuż, lecz nie do końca i otwieramy (jak się książkę), delikatnie rozbijamy jeśli jest za gruby. Najlepiej żeby całkowita jego grubość nie była większa niż 1-1,5 cm, w ten sposób znacznie łatwiej będzie się nam go zwijało. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i drobno siekamy z pestkami słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem. Po wewnętrznej stronie smarujemy filet musztardą i układamy farsz, zostawiając 1 cm odstęp od każdej krawędzi filetu. Filet zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem z każdej strony oraz wzdłuż, by się nie rozpadł. Teraz roladę posypujemy z każdej strony majerankiem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni na 55 minut a następnie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pozostawiamy w nim roladę przez kolejne 7-8 minut, by skórka się zarumieniła.
Roladę odstawiamy na 15 minut by wystygła, następnie możemy ją kroić w plastry.
Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation