Kuchnia

Znikające przysmaki

mus czekoladowy:

składniki:
225 g gorzkiej czekolady
2 łyżki brandy, grand marnier lub cointreau
4 łyżki wody
30 g miękkiego masła
3 duże jajka, osobno białka i żółtka
50 g drobnego cukru (caster sugar), (ja dałam 40 g, dla mnie to wystarczy)
125 ml śmietany kremówki (u mnie: elmlea 36% tłuszczu)

w małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. po rozpuszczeniu zmiksować na gładko z masłem.

w międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.

do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia.

w kolejnej miseczce ubić kremówkę. ubitą dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. na koniec dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.

gotową masę wyłożyć do 4 - 6 małych miseczek o pojemności małych ramekinów. nakryć przezroczystą folią do żywności i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny przed podaniem.

smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation