Kuchnia

kawa

Karaibska kawa z rumem i malibu:

Ta egzotyczna kawa smakowa przypomina kawę po irlandzku, stanowiąc połączenie kawy i alkoholu w wysokiej szklance z niewielką warstwą bitej śmietany. To propozycja idealna na jesienne czy zimowe wieczory. Dodatek malibu sprawia, że kawa ma lekko kokosowy posmak. Nie jest mocna, za to bardzo rozgrzewająca. Tradycyjnie kawę tę pije się przez warstwę spienionej śmietanki.

Składniki:

250 ml świeżo zaparzonej, ulubionej, gorącej kawy

80 ml śmietany kremówki

2 łyżki ciemnego rumu

2 łyżki malibu

2-4 łyżeczki cukru do smaku
Rozdziel kawę, cukier, rum i malibu na dwie wysokie szklanki i dobrze wymieszaj. Śmietanę kremówkę wlej do miseczki i ubij. (Można też użyć śmietanki w spreju, ale nie smakuje ona tak dobrze). Ułóż delikatnie ubitą śmietankę na powierzchni kawy. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation