Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Sernik zebra (pasiasty)

1 kg twarogu
4 jaja
6 łyżek śmietany 18%
szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 g cukru z prawdziwą wanilią
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady

Rozpuścić razem 50 g mlecznej i 50 g gorzkiej czekolady, odstawić, aby ostygła. Ser zmiksować z cukrem, dodając kolejno jajka, dalej miksować, następnie dodać śmietanę i mąkę. Nie miksować za długo. Podzielić masę na dwie równe części, do jednej dodać stopioną czekoladę. Nakładać po dwie łyżki na środek tortownicy o śr. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w 180 st. Na jeszcze ciepłe pokruszyć pozostałe 100 g czekolady, gdy się rozpuści rozsmarować. Zostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki i schłodzić przez 12 h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation