Kuchnia

ciasta

czekoladowy wulkan

SKŁADNIKI:
• 250 g gorzkiej czekolady
• 150 g masła
• 150 g cukru
• 50 g mąki
• 6 jajek

CZAS: 30 minut
PORCJE: 8

Papier do pieczenia umieszczamy na dnie tortownicy (średnica 20 cm). Boki blaszki dokładnie smarujemy masłem. Do ubitych białek dodajemy małymi partiami cukier i miksujemy. Gdy cukier się rozpuści, wlewamy stopniowo żółtka. Mieszamy do połączenia się składników.
Czekoladę z masłem umieszczamy w naczyniu i roztapiamy w kąpieli wodnej. Wystudzony płyn dodajemy do masy białkowej i miksujemy. Ważne, żeby wlewać rozpuszczoną czekoladę z masłem powoli. Gdy składniki się połączą, wsypujemy do nich mąkę i delikatnie mieszamy masę łyżką. Całość umieszczamy w tortownicy, którą wkładamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni na około 10 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation