Fotografia

pomysły na obiad

Składniki:

500 g mąki
1 szklanka mleka
3 jajka
50 g drożdży
100 g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
na nadzienie:
1/2 szklanki powideł śliwkowych
1/2 szklanki nutelli
1/2 szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów

Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, żółtka, pozostałe mleko i sól. Zacząć wyrabiać, po chwili dolewając roztopione wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować go nadzieniami w różnych miejscach na zmianę. Zwinąć całość w roladę. Foremkę posmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Można posmarować je z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation