DIY - zrób to sam

ciasta

SKŁADNIKI:

Ciasteczkowy spód:
250 g herbatników maślanych
75 g margaryny
2 łyżki mleka
Masa serowa:
30% śmietana 330 ml
bita śmietana śnieżka w proszku
500 g serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyna
biała czekolada
cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
Wierzch ciasta:
1 kg wiśni
cukier waniliowy
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru

Rozkruszamy dokładnie wszystkie ciastka (można użyć do tego blendera). Rozpuszczoną margarynę mieszamy z ciastkami i dodajemy 2 łyżki mleka. Ugniatamy spód ciasteczkowy w okrągłej formie. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny (musi być dobrze wymieszane i bez gródek) i odstawiamy do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Na garnku z wrzącą wodą ustawiamy metalowe naczynie i wrzucamy tam kostki białej czekolady do rozpuszczenia. Ubijamy śmietanę 30% razem z bitą śmietaną śnieżką na sztywną masę. Po ubiciu dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko na małych obrotach dodając serek mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę (nie może być gorąca). Ciągle miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wylewamy serową masę na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Z 1 kg wiśni odkładamy około 10 sztuk. Resztę drylujemy. Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu około 10 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Należy frużelinę spróbować i dosłodzić jeśli jest taka potrzeba, pamiętając o tym że krem sernikowy jest dość słodki. Wiśnie powinny mieć lekko kwaskowy posmak. Mieszamy wszystko razem i dodajemy mąkę ziemniaczaną i dość szybkimi ruchami mieszamy masę. Powinna się zrobić bardziej gęsta. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia z studzimy. Wystudzone wiśnie wykładamy na masę sernikową i wkładamy znów do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy całymi wiśniami i miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation