Kuchnia
Przepisy na ciasta i nie tylko
Brownie wykwintne z pianką bananową
BAYADERKA
Pyszna kostka brownie. Pomysł na deserowe ciasto na specjalną okazję. Upieczone i wystudzone ciasto brownie pokryłam warstwą pianki bananowej z kawałkami bananów, warstwą czekoladową i następnie gęstą i lśniącą ganache czekoladową. Całość udekorowałam kleksami bitej słodkiej śmietanki kremowej i posypką czekoladową. Ciasto prezentuje i smakuje wyśmienicie, szczególnie tym, którzy lubią czekoladę, banany i desery typu sernik na zimno. Polecam :)
Wykwintna kostka brownie
składniki na formę o wym. 16 cm na 16 cm
na warstwę brownie:
100 g dobrej czekolady, posiekanej
100 ml śmietanki słodkiej
75 g cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
40 g mąki pszennej luksusowej
80 g dobrej czekolady posiekanej nieregularnie
25 g dobrego ciemnego kakao
niewielka szczypta soli
2 duże jajka
na warstwę bananową:
400 g bananów (nie mogą być zbyt dojrzałe), waga owoców przed obraniem
520 ml słodkiej śmietanki kremowej
łyżka cukru drobnego do wypieków, np. cukru pudru
100 ml gorącej wody
22 g żelatyny spożywczej
na warstwę czekoladową:
300 ml słodkiej śmietanki kremowej
15 g kakao ciemnego
10 g żelatyny
50 ml gorącej wody
na polewę czekoladową:
120 g dobrej czekolady
45 ml mleka
do dekoracji:
ok. 120-150 ml śmietanki słodkiej kremowej
łyżeczka drobnego cukru
posypka czekoladowa
kakao, opcjonalnie
Przygotowujemy brownies. Wbijamy całe umyte jajka do misy miksera i ubijamy, dodając stopniowo cukier, przez około 6-7 minut aż te zwiększą znacznie swą objętość. 100 g posiekanej drobno czekolady łączymy ze śmietanką i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie idealnie gładką odstawiamy do wystudzenia na około 5 minut. Mąkę przesiewamy z kakao i solą.
Do dobrze ubitych jajek wsypujemy suche składniki, nieregularnie posiekaną czekoladę i ekstrakt. Mieszamy bardzo delikatnie i w miarę krótko, wykonując ruch tzw. ósemki, tak jakbyśmy w masie chcieli narysować liczbę 8. Wylewamy masę do lekko natłuszczonej formy do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanych do 180 stopni Celjusza, na środkowej półce.
Po upieczeniu formę wyciągamy i studzimy brownies w zimnym miejscu, np. na balkonie.
W międzyczasie przygotowujemy warstwę bananową. Banany obieramy ze skórki, odcinamy brzydkie ciemne końcówki, odkładamy jednego banana na bok ( jeżeli jest obrany, skrapiamy cytryną) i resztę owoców miksujemy na gładkie puree za pomocą np. blendera-żyrafy. Po czym wlewamy do owoców słodką śmietankę, mieszamy łyżką. W czajniku zagotowujemy wodę, odlewamy 100 ml do niewielkiego garnka. Do gorącej wody wsypujemy żelatynę, cały czas mieszając. Garnek umieszczamy nad średnim płomieniem i podgrzewamy przez 1-2 minuty aż płyn zblednie. Wlewamy do garnka z żelatyną około 1/2 szklanki masy bananowej, mieszając. Jak tylko masa połączy się dobrze z żelatyną, zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do szybkiego wystudzenia np. do miski z lodem na około 2 minuty. Masę żelatynową wlewamy do masy bananowej, mieszając mikserem. Masę bananową z żelatyną wylewamy na wystudzone brownie, wykładamy na wierzch pokrojonego banana w plasterki, i wstawiamy formę z 2 warstwami do lodówki na około 1h aż wierzch będzie ścięty.
Przygotowujemy warstwę czekoladową. Śmietankę schłodzoną ubijamy na sztywno, dodajemy kakao, cukier, mieszamy. Zagotowujemy wodę, wlewamy do niewielkiego garnka, wsypujemy żelatynę, cały czas mieszajac. Umieszczamy garnek na średnim płomieniem. Podgrzewamy żelatynę przez 1-2 minuty aż jej kolor zblednie. Następnie wlewamy 1/2 szklanki śmietanki do garnka, cały czas mieszając. Łączymy składniki w garnku, cały czas mieszając przez 1-2 minuty. Zestawiamy garnek z ognia i odstawiamy do szybkiego wystudzenia, np. do miski z lodem, na 2 minuty. Masę żelatynową łączymy z masą śmietanową powoli, cały czas miksując. Jak tylko wierzch warstwy bananowej będzie ścięty, wylewamy na to warstwę czekoladową i wstawiamy formę z ciastem do lodówki na około 1h aż ostatnia warstwa będzie ścięta.
Przygotowujemy ganache. Czekoladę siekamy, zalewamy mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej aż powstanie gładka, lśniąca polewa. Ścietą warstwę czekoladową pokrywamy ostudzoną polewą.
Przed podaniem ciasta przygotowujemy dekorację. Schłodzoną słodką śmietankę ubijamy na prawie sztywno z niewielką ilością cukru. Ubitą śmietanką napełniamy rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką. Na wierzchu ciasta pokrytego ganache wyciskamy kleksy z śmietanki. Posypujemy każdy kleks posypką, można też kakao. Podajemy pokrojone w niewielkie kawałki za pomocą gorącego, suchego noża. Smacznego :)
MA==