Kuchnia

wypieki

trufelki petit beurre

Składniki:

- 500 g herbatników kakaowych Petit -Beurre

- 100 g orzechów laskowych

- 50 g masła

- 1/4 szklanki mleka

- 1/4 szklanki cukru

- 200 g dżemu (ja dałam truskawkowy, ale podejrzewam, że wiśniowy lub powidła śliwkowe sprawdziłyby się lepiej)

- kieliszek wódki

- sezam do obtoczenia trufelków

Orzechy laskowe blendujemy na drobno i przekładamy do sporej miski. Połowę herbatników blendujemy na proszek, drugą połowę wkładamy do woreczka i tłuczemy wałkiem na dość drobne kawałki. Mieszamy z orzechami i dżemem.

Masło, mleko i cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Dodajemy do orzechowo-ciasteczkowej masy. Na koniec wlewamy kieliszek wódki i dokładnie łączymy wszystkie składniki.

Masę chłodzimy w lodówce przez pół godziny.

Ręcznie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Sezam wysypujemy na spodek i obtaczamy w nim trufelki. Przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation