Kuchnia

kuchnia

Składniki na około 20 sztuk:
na ciasto:


250 g mąki
125 g masła
125 g kwaśnej gęstej śmietany
łyżka cukru pudru
żółtko
na krem:
1/2 kostki masła
1/2 litra mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru
dodatkowo:
białko
łyżka maku
100 g czekolady deserowej
2 łyżki mleka

Składniki ciasta zagnieść. Przygotować foremki do babeczek (użyłam większych i mniejszych): nasmarować je i oprószyć mąką od zewnętrznej strony. Przygotować szklankę lub kubek odrobinę większe średnicą niż babeczki. Wycinać kółka i naklejać na foremki. Tą samą szklanką wyciąć taką samą ilość kołek ile babeczek. W każdym kółku wyciąć mały otworek na nóżkę. Z pozostałego ciasta uformować nóżki cieńsze niż średnica otworka (ciasto trochę urośnie w pieczeniu), jeden koniec zamoczyć w białku i oprószyć makiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec do zrumienienia około 10 minut. Wystudzić i delikatnie zdjąć ciastka z foremek.

Przygotować krem: budyń wymieszać z połową mleka, mąką i cukrem, ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem. Napełniać korpusy grzybków, zatykać kółkami a w dziurki wtykać nóżki. Czekoladę rozpuścić z mlekiem nad parą i posmarować wierzch grzybków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation