Kuchnia

Smacznego!

domowa gorąca czekolada


składniki:

500 ml mleka (pełnego lub odtłuszczonego)

140 gram drobno połamanej gorzkiej lub półsłodkiej czekolady*

szczypta gruboziarnistej soli

* jak się domyślacie to jakiej czekolady użyjecie ma bardzo duże. Nie sugerujcie się jednak tylko ceną, a zawartością kakao. Ja użyłam gorzkiej czekolady z Lidla, tej w brązowym opakowaniu (Finest Dark Chocolate). Ma ona 74% kakao, a kosztuje jedynie 1,99zł. Nawiasem mówiąć gdyby Lidl płacił mi za reklamę, byłabym już bardzo bogata :)

ykonanie:

1. Rozgrzej mleko i czekoladę w średniej wielkości rondlu, aż zacznie się gotować, dodaj sól (mleko może wykipieć, więc nie spuszczaj z niego oka).

2. Zmniejsz ogień i gotuj miksturę, regularnie mieszając przez 3 minuty. Jeśli zależy Ci na gęstszej konsystencji, gotuj 1-2 dłużej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation