Kuchnia

dietetyczne

Sałatka z suszonych pomidorów i mozarelli

20 suszonych pomidorów w oleju
2 kulki mozarelli o łącznej wadze około 20 dag
3 spore garście różnych sałat (lodowa, roszponka, rukola, radicchio) porwanych na kawałki
4 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego

sos:
6 łyżek oleju od suszonych pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta cukru
2 łyżki wody mineralnej
świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis

Reklama

Sos przyrządź poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.
Kromki opiecz w tosterze lub w piekarniku na złoty kolor, pokrój na trójkąty.
Pomidory pokrój na niezbyt cienkie paski. Mozarellę pokrój na sporą kostkę.
Do miski wrzuć sałatę, pomidory i mozzarellę, zalej sosem, wymieszaj.
Na talerze włóż porcje sałatki, do każdej podaj dwa trójkąty grzanek.

Dodatkowe informacje
Jeśli sałatka ma być podana podczas pikniku, sos zabierz ze sobą w oddzielnym pojemniku i dodaj go do sałatki tuż przed jedzeniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation