Kuchnia

Studia

Pierniczki z nadzieniem – pyszne przepis | Kotlet.TV

Przepis na Pierniczki z nadzieniem – pyszne
czas: ok. 1,5 h
liczba porcji: ok. 30 pierniczków
Składniki

2,5 szklanki mąki
1 jajko
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka masła
1 łyżka przypraw do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 6 łyżek wody
1 łyżka kakao (opcjonalnie)

nadzienie:

ulubione powidła, konfitury lub dżem

lukier:

1 szklanka cukru pudru
ok. 2 łyżki wody (powinien być bardzo gęsty)
Krok 1
Wszystkie składniki przekładam na blat i zagniatam ciasto, wody dodaję stopniowo. W przepisie napisałam, że ok. 6 łyżek, zaczynam od 4 i po prostu dolewam w trakcie ugniatania (konsystencja ciasta zależy od miodu, im bardziej płynny, tym troszkę mniej wody wychodzi). Ciasto musi być lepkie. Kakao można dodać, ale nie trzeba.
Krok 2
Ciasto dzielę na 2 w miarę równe połowy i każdą wałkuję między arkuszami papieru pergaminowego (nie będzie lepić się do wałka, łatwo się zdejmuje i jest równe).

Krok 3
Na jeden płat rozwałkowanego ciasta małą łyżeczką nakładampowidła. Układam je w takich odstępach, aby dało się wycinać kształty.
Krok 4
Ciasto dociskam, aby dobrze się zlepiło (jak jest lepkie, to zlepia się bez wysiłku). Wycinam foremką ulubione kształty. Ja wybrałam gwiazdki, to całkiem prosty kształt, w zasadzie tylko z jednego pierniczka podczas pieczenia wypłynęło troszkę dżemu, nic nie musiałam poprawiać. Serduszka są mniej wdzięczne (kilka się zbuntowało, ale oczywiście na smak nie ma to wpływu ;-)). Proste są jeszcze kwadraciki i kwiatki.

Krok 5
Układam gwiazdki na blaszce do pieczenia, ja zazwyczaj przenoszę fragmenty papieru z wyciętymi pierniczkami(tak, żeby ich dodatkowo nie zniekształcić). Można jednak pomóc sobie łopatką do tortów, dobrze się spisuje. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarnikuprzez 15–20 minut. Ja piekłam około 18, wszystko zależy od wielkości kształtu.
Krok 6
Po upieczeniu lekko wystudzone pierniczki smaruję gęstym lukrem (wymieszany cukier puder z wodą). Wstawiam te posmarowane pierniczki na 1–2 minutki do nagrzanego piekarnika (około 180°C, ale jak będzie 150°C to nie ma różnicy). Lukier fajnie podeschnie, a pierniczki będą mięciutkie. Napisałam 1–2 minuty, ale gdy na lukrze zaczną się pojawiać bąbelki, to należy wyłączyć, chyba, że chcecie efekt popękania to potrzymajcie te bąbelki :) Podaję cieplutkie, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation