Kuchnia

polewy, kremy, posypki... do ciast

Krem piernikowy/ słoik 300 g
300 g pierniczków
100 g miękkiego masła
250 g mascarpone
2 łyżki miodu
sok z 1/2 pomarańczy
skórka z 1/2 pomarańczy
łyżeczka przyprawy korzennej
Pomarańczę sparzamy, osuszamy, ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach i wyciskamy sok.
Pierniczki wsypujemy do pojemnika malaksera i miksujemy na "piasek".
W misie miksera ubijamy masło z miodem na puszystą masę. Dodajemy mascarpone i nadal ubijamy.
Następnie dosypujemy pokruszone pierniczki. Dodajemy również przyprawę oraz sok i skórkę z pomarańczy.
Jeszcze chwilę miksujemy na gładki krem, który przekładamy do słoiczka. Przy dłuższym przechowywaniu kremu w lodówce, warto słoik wcześniej wyparzyć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation