Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kucharka w baletkach: Omlet z szynka, pieczarkami, papryka i serem

~ 1 cebula mała
~ 1 łyżeczka oliwy
~ 2 duże plastry szynki (ja użyłam drobiowej)
~ 0,5 czerwonej papryki
~ 8 średnich pieczarek
~ 2 jajka
~ 1 łyżeczka ziół prowansalskich
~ sól, pieprz
~ 1 duży plaster sera żółtego

Cebulę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dorzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i pokrojoną w paseczki paprykę.Chwilę smażymy i dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do miękkości warzyw i zmniejszamy ogień.

W miseczce widelcem rozkłócamy jajka i dosypujemy zioła, sól i pieprz. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z warzywami i przykrywamy. Gdy omlet się już zetnie z jednej strony przewracamy go na drugą (można najpierw zsunąć go na talerz i po prostu odwrócić go nad patelnią). Gdy już odwrócimy chwilę smażymy, a następnie na połowie omletu układamy plaster sera żółtego i omlet składamy na pół. Trzymamy chwilkę pod przykryciem (aż ser się rozpuści) i zsuwamy na talerz.

Grzybek najlepiej smakuje polany ketchupem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation