Ciasto kruche z jabłkami i masą kokosową
Składniki na dużą prostokątną formę
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 niepełna szklanka cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
4 żółtka
16 g cukru waniliowego
2-3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie
szczypta soli
Masa jabłkowa:
około 1,5 kg jabłek, na placek np. szarej renety
1-2 łyżki cukru
Masa kokosowa:
1 szklanka cukru
4 białka
szczypta soli
170 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto (przesiewamy mąkę, siekamy ją z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy na jednolite ciasto). Dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy.
Masa jabłkowa: jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier. Gdyby jabłka były bardzo soczyste, odciskamy trochę soku. Ja tego nie robiłam.
Masa kokosowa: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy porcjami cukier, wiórki i mąkę. Dokładnie mieszamy.
Na jednej części ciasta wykładamy jabłka, dociskamy. Na jabłka wykładamy masę kokosową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika. Pieczemy około 35 minut do zrumienienia ciasta.
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.
Smacznego!
http://wino-i-oliwki.blogspot.se/2012/03/ciasto-kruche-z-jabkami-i-masa-kokosowa.html
MmEwYWY0YTA6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5/aH9HB2tyegxTHgE=