Kuchnia

sałatki

Sałatka meksykańska - królowa imprez

KŁADNIKI
500 g mięsa mielonego
1 cebula, drobno pokrojona
3 łyżki oleju
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sol, pieprz do smaku
1/2 główki kapusty pekińskiej lub lodowej
3 pomidory
0,5 kg pieczarek
oregano
1 puszka fasolki czerwonej
1 puszka kukurydzy konserwowej
100 g sera żółtego tartego
paczka chipsów tortilla o smaku chilli
SOS :
5 łyżek majonezu
400 ml jogurtu naturalnego
ketchup do smaku
Składniki sosu mieszamy, odkładamy na czas przygotowania sałatki.
PRZEPIS

Mięso mielone podpiekamy z cebulą na oleju, dodajemy przecier, przyprawy i odcedzoną fasolkę. Dokładnie mieszamy i odkładamy do ostygnięcia. Na drugiej patelni podpiekamy poszatkowane pieczarki, doprawiamy do smaku, studzimy. Kapustę drobno kroimy.
Na dno przeźroczystej miski kładziemy kapustę, na to mięso mielone, następnie pieczarki, kukurydza z puszki, ketchup, ser tarty i pokrojone pomidory. Sałatkę polewamy sosem majonezowym. Wokół miski układamy ozdobnie całe nachos, a na wierzch posypujemy resztę pokruszonych chipsów.
Sałatkę dekorujemy według uznania i przechowujemy w lodówce.
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation