Kuchnia

Ryby

Tatar ze śledzia po węgiersku lekko pikantny z papryką i korniszonem

Tatar ze śledzia po węgiersku składniki:

250 gramów filetów śledziowych matiasów

2 jajka

4 ogórki konserwowe

2 pieczone czerwone papryki obrane ze skórki

4 marynowane grzybki – mogą być pieczarki

1 łyżka kaparów

1 łyżka musztardy

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka miodu

1,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki

odrobina słodkiej papryki dla podkreślenia koloru jeszcze bardziej

odrobina pieprzu

opcjonalnie sól

Tatar ze śledzia po węgiersku przepis przygotowanie:

Paprykę posmarowaną odrobiną oliwy wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni – dzięki temu łatwo pozbędziemy się skóry.

Filety śledziowe (solone) pokroić na dość grubą kostkę. Tak samo ogórki, obraną paprykę i jajka na twardo.

Posiekać marynowane grzyby drobniej niż pozostałe składniki.

Składniki wymieszać delikatnie, dodać kapary, musztardę, przecier pomidorowy, odrobinę miodu i ostrą suszoną papryczkę. Jeśli lubicie bardzo pikantne dania dodajcie więcej papryczki i odrobinę pieprzu. Jeśli śledzie i kapary niedostatecznie dosoliły całość dodajcie kilka szczypt soli. Aby tatar miał idealny kolor podsypuję go jeszcze odrobiną słodkiej, mielonej papryki.

Danie to jest znakomite, wczoraj przygotowałam całą miskę śledziowego tatarka i chyba jutro też tę czynność powtórzę. Nie ukrywam, że przepis pochodzi ze starego odcinka kuchennych rewolucji. Gdy zobaczyłam w telewizji tatar ze śledzia po węgiersku myślałam, że oszaleję i pomimo później nocy pobiegnę do najbliższego całodobowego marketu – ledwo się opanowałam, ale z samego rana zabrałam się od razu za polowanie na śledzie. Uwielbiam!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation