Kuchnia

słodkości

Malinowy jogurtowiec obłędny w smaku

Potrzebujemy:

Spód:
• 200 g herbatników
• 70 g masła

Masa:
• 50 g ricotty
• 200 g kremówki
• 700 g jogurtu naturalnego
• 3 łyżki waniliowego cukru pudru
• 3 łyżki cukru pudru
• 4 łyżki wody
• 8 łyżeczek żelatyny

Karmel malinowy:
• 50 g malin
• 100 g cukru
• 30 ml wody
• 50 g kremówki

CZAS: 120+ minut
PORCJE: 10

Krok 1:
Ciastka rozdrabniamy za pomocą blendera. Następnie wlewamy do herbatników rozpuszczone masło i mieszamy. Układamy na spodzie tortownicy (średnica 20 cm) papier i umieszczamy na nim przygotowaną mieszankę. Całość zostawiamy na kilka minut w lodówce.

Krok 2:
Wlewamy wodę do żelatyny i odstawiamy na kilka minut. Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją powoli podgrzewając na małym ogniu. Zdejmujemy z palika i studzimy. Śmietanę ubijamy i wlewamy do niej stopniowo jogurt. Dodajemy ricottę i łączymy składniki. Dosypujemy oba cukry pudry. Wystudzoną żelatynę mieszamy z 3 łyżkami przygotowanej masy. Następnie dodajemy mieszankę z żelatyną do reszty kremu i miksujemy. Przygotowanym nadzieniem zalewamy herbatniki. Wszystko umieszczamy na około 7 godzin w lodówce. Można również wstawić krem na trochę czasu do zamrażalnika, aby masa dobrze stężała.

Krok 3:
Blenderujemy maliny i mieszamy ze śmietaną. Całość stawiamy na małym ogniu i podgrzewamy do temperatury 80ºC. W drugim naczyniu gotujemy wodę z cukrem ciągle mieszając. Kiedy płyn się zagotuje, podgrzewamy go dalej, aż nabierze karmelowej barwy. Następnie stopniowo dodajemy do niego śmietanę z malinami. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy jeszcze przez moment na ogniu. Masę chłodzimy mieszając. Zimny karmel umieszczamy w zamrażalniku. Gdy krem zacznie gęstnieć, powoli nakładamy go na wierzch schłodzonego ciasta. Znów wkładamy wszystko do zamrażalki na około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy deser i układamy na wierzchu maliny. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation