Kuchnia

Przetwory

Krem ananasowy (pineapple curd) - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia

Składniki
400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
35 g cukru
2 żółtka
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka masła
Wykonanie
Ananasa obierz, usuń brązowe "dziurki" i pokrój na kawałki.
Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.
Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Przełóż krem do słoiczka i odstaw do wystudzenia (możesz na wierzchu kremu położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia - wtedy na kremie nie utworzy się twardawa warstwa).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation