Kuchnia

Sałatki i surówki

CYKORIA I JABŁKA
Składniki:
4 główki zielonej cykorii
1 średnie jabłko
1 łyżka rodzynek
1 łyżka posiekanych drobno orzechów włoskich lub pekan (opcjonalnie)

sos:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1-2 łyżki pokrojonego/pokruszonego sera pleśniowego (np. rokpol, roquefort, gorgonzola…)
biały pieprz – do smaku

Wykonanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia. Gdy zmiękną i wystygną odcedzić.

Cykorie przekroić na ćwiartki, wykroić “głąby” (aby pozbyć się głównego źródła goryczy) i drobno poszatkować. Wymieszać z jabłkiem pokrojonym w drobną kostkę, rodzynkami i ewentualnie posiekanymi orzechami.

Składniki sosu wymieszać i dodatkowo zmiksować, dla uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku białym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation