Kuchnia

śledzie

Śledzie wigilijne

Opublikowany 31 lipca 2012
Piotrek to jest wyjątkowy śledziożerca, uwielbia je cały rok jeść i przygotowywać z nich różne dania. Największe pole do popisu ma w okresie świątecznym. U nas na wigilijnym stole obowiązkowo musi być śledzik pod różną postacią. Piotrek wtedy wznosi się na wyżyny swoich śledziowych pomysłów. Tym razem na Wigilię przygotował śledzie w połączeniu z marynowanymi kurkami i innymi dodatkami.

Polecam inne przepisy na śledzie:

Śledzie w cytrusowej marynacie
Śledzie wigilijne z marynowanymi grzybami
Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami
śledzie po sułtańsku.
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem
Śledzie w pikantnej salsie

Śledzie wigilijne z kurkami marynowanymi zostały przygotowane na ostro, z dodatkiem chilli, imbiru, oraz młotkowanego pieprzu, takie śledzie idealnie pasują na Wigilijny stół.
SKŁADNIKI:

6 szt. solonych śledzi matiasów- płaty,
1 słoik kurek marynowanych wraz z zalewą
3 szt. ogórki konserwowe lub kiszone
2 szt. cebula czerwona,
szczypta chili,
szczypta imbiru,
3/4 szkl. olej rzepakowy,
pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą
PRZYGOTOWANIE:

Śledzie moczymy najlepiej w mleku, aby straciły swój słony smak. Następnie je kroimy na kawałki, doprawiamy młotkowanym pieprzem. Cebulę czerwoną kroimy w plasterki, jeśli kurki marynowane są duże to je drobniej siekamy. Ogórki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i mieszamy z kurkami, doprawiamy szczyptą chili, imbiru i pieprzem . W dużym słoiku układamy warstwowo śledzie i mieszankę grzybowo-ogórkową, oraz plasterki cebuli. Kiedy słoik będzie już prawie pełen, zalewamy całość olejem do 3/4 wysokości słoja, dopełniamy zalewą octową z kurek. Słój zamykamy, odstawiamy na kilka dni do lodówki, po ok. 2 dniach śledzie nadają się już idealne do konsumpcji.
http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/sledzie-wigilijne/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation