Kuchnia

chleb

chleb gryczany

Składniki (u mnie 2 bochenki):
500 g mąki gryczanej
1 szklanka mąki z amarantusa
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
garść nasion słonecznika
garść pestek dyni
garść siemienia lnianego lub nasion babki płesznik
750 ml lekko ciepłej wody
3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą.
Ciasto powinno sięgać ok. 1/2 - 2/3 foremki, ponieważ urośnie.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić do zimnego piekarnika.
Piekarnik nastawić na 180 stopni (z termoobiegiem).
Chleb piec przez 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation