Kuchnia

zupy

Barszcz czerwony

Składniki:
KISZENIE BARSZCZU - SPOSÓB I
½ kg buraczków
1 litr wody
1 kromka chleba żytniego

KISZENIE BARSZCZU - SPOSÓB II
½ kg buraczków
1 mała marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
nieco kwasku cytrynowego
cukier
sól
Wykonanie:
KISZENIE BARSZCZU - SPOSÓB I
Buraczki obrać, pokroić w plasterki, włożyć do garnka lub do słoika, zalać letnią przegotowaną wodą (tak, aby buraczki były zakryte), dodać chleb, przykryć gazą, pozostawić na 4-5 dni. Zakwas przecedzić, dodać rosół i doprawić.

KISZENIE BARSZCZU - SPOSÓB II
Buraczki, marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, ziele, liść, sól, cukier. Zalać wszystko gotującym rosołem lub gotującą wodą (wtedy z kostką rosołową). Dodać kwasku (można dodać trochę wody z ogórków kiszonych, ale wtedy zmniejszamy ilość kwasku). Zostawić na noc. Na drugi dzień lekko zagotować, scedzić (można buraczki zalać jeszcze raz wodą i zagotować). Barszcz doprawić, ma być pikantny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation