Kuchnia

zupki

Krem dyniowo-marchewkowy

Składniki na porcje dla 4 osób:
3/4 litra wody
1 kostka rosołowa
kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamrożonego zapasu z minionego sezonu
4 marchewki - średnie
1 ziemniak - średni
1 żółta papryka - mała
kawałek selera - wielkości 1 orzecha włoskiego
1 pietruszka - mała
1/3 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/3 łyżeczki soli cebulowej
pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku
pestki dyni - do przybrania na talerzu
1 łyża mąki ziemniaczanej - płaska; do zagęszczenia

Wszystkie warzywa pokroić w centymetrową kostkę - szybciej się w ten sposób ugotują.

W średnim garnku zagotować wodę. Dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia. Dołożyć warzywa. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 15 minut - a raczej "pyrkać".

W oddzielnym garnuszku wymieszać 3 łyżki gorącego płynu z zupy z 3 łyżkami zimnej wody i mąką ziemniaczaną. Wlać do zupy. Doprawić całość przyprawami. Pogotować jeszcze całość 10 minut, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie.

Gorącą zupę zmiksować w garnku blenderem - manewrować pokrywką przy blendowaniu, bo zawartość pryska ;)

Podawać posypaną na talerzu pestkami dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation