Kuchnia

ciasta

Popękane ciasteczka cytrynowe
Składniki:

- 1 jajko

- 50 g masła

- 1/2 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/8 łyżeczki sody

- szczypta soli

- skórka otarta z 1 cytryny

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- cukier puder do obtaczania ciasteczek



Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko, zmiksować. Wsypać mąkę, sodę, proszek, sól oraz skórkę i sok z cytryny, zagnieść na jednolite ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

Z ciasta formować kulki ( troszkę mniejsze od orzecha włoskiego ) i obtaczać je w cukrze pudrze.

Piec około 12 - 15 minut w 190 st. C, uważać, by zbytnio nie spiec ciasteczek, powinny być miękkie w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation