Kuchnia

kuchnia

Ciasto orzechowe z czekoladową pianką stracciatella

1 godz. 20 minut + 1 godz. w lodówce


Potrzebujesz

Biszkopt orzechowy
250 g orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
6 jajek
2 łyżki cukru waniliowego
szczypta soli
1 kopiasta łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu


Pianka stracciatella
3 szklanki śmietany kremówki
150 g białej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżeczki żelatyny

Ciasto-Orzechowe-Stracciatella-2


Przygotowanie

Biszkopt orzechowy
Piekarnik nagrzać do 180 stopni lub 160 st. na termoobiegu. Orzechy przesypać do blendera, zmiksować, nie za długo, żeby zostały większe kawałki. Jajka rozdzielić na żółtka i białka do dwóch misek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, wymieszać z żółtkami. Dodać mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i cynamon. Delikatnie wymieszać, przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości 30 x 40 cm, wygładzić. Wsunąć do pieca na 55 minut. Ostudzić.


Pianka stracciatella
Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 5 łyżkami śmietany, następnie wmieszać żelatynę. Śmietanę ubić na sztywną pianę, po trochu wlewać jeszcze ciepłą białą czekoladę cały czas ubijając. Odłożyć 5 łyżek ubitej śmietany na późniejszą dekorację. Następnie wsypać startą gorzką czekoladę, wymieszać.


Wykończenie
Biszkopt przekroić na pół, na dwie równomierne części. Jedną część biszkoptu ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia formie o wielkości 20 x 30 cm, rozsmarować połową pianki stracciatella. Przykryć drugą połową biszkoptu i rozsmarować resztą pianki. Włożyć na minimalnie godzinę do lodówki.


Schłodzone ciasto pokroić w kostki. Odłożoną bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować kostki orzechowe. Posypać cynamonem.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation