Kuchnia

ciasta

Ciasto budyniowe z serem


Kruche ciasto:
30 dag mąki pszennej
Około 10 dag cukru trzcinowego
10 dag Kasi
2 jajka + 1 żółtko
2 łyżeczki pr. do pieczenia

Warstwa budyniowa;
3 budynie czekoladowe z cukrem Winiary( można użyć bez cukru i dosłodzić wg smaku)
1 litr mleka

Warstwa serowa
50 dag sera z wiaderka
4 łyżki cukru
10 dag Kasi
3 całe jajka + pozostałe z ciasta kruchego białko
Budyń waniliowy lub śmietankowy Winiary
2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią



Najpierw zabieram się za kruche ciasto, wyręczam się robotem, na koniec tylko zagniatam w misce, rozprowadzam go na blaszce ( 26 x 38) wyłożonej papierem do pieczenia.

Budynie gotuję w litrze mleka i gorące wykładam na ciasto. Odkładam do ostudzenia.

Masa serowa: Z jajek oddzielam żółtka od białek , białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Kasię ucieram z cukrem, do utartej dodaję na przemian ser i żółtka , nadal miksując dodaję cukier z wanilią i budyń. Zmniejszam obroty miksera na minimum i dodaję porcjami ubitą pianę. Gotową masę wykładam na całkiem zimny budyń.

Ciasto piekę około 50 minut temp. 180 st. C termo obieg.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation