Święta i uroczystości

Boże Narodzenie potrawy

Ciasto z miodem i masą

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki
2 jajka
0,5 szklanki cukru
125 g masła
120 g miodu
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka sody



Masa I:

3 szklanki mleka
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
125 g masła


Masa II:

300 ml śmietany kremówki
2 śmietanfixy
2 łyżki cukru pudru

Wierzch:

masa kajmakowa z puszki
wiórki kokosowe







Masło i miód umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy aby przestygło. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sodę, wlewamy roztrzepane jajka z cukrem waniliowym i wlewamy przestudzony miód z masłem. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą cienko rozwałkowujemy na kształt prostokątnej formy 20x30 cm. Formy wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do nich ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 180 stopni pieczemy około 10 minut. Studzimy w formie.

Następnego dnia przygotowujemy przełożenie ciasta.

Masa I. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka i stawiamy na ogień. Pozostałą szklankę mleka miksujemy z pozostałymi składnikami na gładką mieszaninę. Gdy mleko się zagotuje wlewamy ją i gotujemy aż zgęstnieje. W tym czasie cały czas mieszamy. Do ugotowanej, gorącej masy wkładamy posiekane masło. Mieszamy aż się rozpuści. Wykładamy masę na pojedynczy blat ciasta. Wygładzamy wierzch. Gdy ostygnie przygotowujemy druga masę.

Ubijamy śmietanę wraz ze śmietan-fixem i cukrem pudrem aż zrobi się sztywna. Wykładamy ją ją na wcześniej wystudzoną masę. Przykrywamy drugim blatem ciasta.

Na wierzch rozsmarowujemy masę kajmakową z puszki i posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy na kilka godzin aby ciasto zwilgotniało i zmiękło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation