Kuchnia

owoce morza

Zupa kokosowa z krewetkami, przepis Składniki

6 dymek
2 czerwone papryczki chili
300 g pomidorów
150 g krewetek, gotowych do przyrządzenia
1 łyżka oleju roślinnego
300 ml mleka kokosowego, niesłodzonego
600 ml bulionu warzywnego
3 łyżki lekkiego sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Do tej zupy potrzebujesz wcześniej przygotowany bulion warzywny.

Umyj dymki, osusz i posiekaj drobno ich jaśniejsze części a zielone łodygi pokrój ukośnie w 3-4 cm pałeczki
Przekrój chilli wzdłuż na pół, usuń nasiona i posiekaj drobno
Zalej pomidory wrzątkiem, obierz ze skórek i posiekaj drobno, usuwając nasiona
Opłucz krewetki i odsącz
Rozgrzej olej w rondlu, podsmaż dymki razem z imbirem i chili
Po 3-4 minutach dodaj mleko i bulion
Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10 minut
Następnie dodaj krewetki, pomidory i duś jeszcze 5 minut
Dopraw zupę sosem sojowym, sokiem z cytryny i podawaj udekorowaną zielonymi pałeczkami z dymki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation