Kuchnia

ciasta

Piernik z serem
Składniki
CIASTO PIERNIKOWE
2 jajka
0,5 szklanki cukru
3 łyżki miodu
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki piwa Karmi
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika Delecta
MASA SEROWA
0,5 kilograma sera twarogowego śmietankowego
0,5 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy (proszek)
2 jajka
1 szklanka śmietanki 30 %
POLEWA
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
3 łyżki kakao
0,5 szklanki śmietanki 30 %
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
posypka kokosowa karmelizowana Delecta do ozdoby
posypka arachidowa prażona Delecta do ozdoby
Sposób przygotowania
CIASTO PIERNIKOWE
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać jajka, miód, olej, piwo oraz powidła. Następnie wymieszane składniki suche dodać do składników mokrych i dokładnie razem połączyć ze sobą.
MASA SEROWA
Ser wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym i żółtkami. Białka ubić na pianę. Śmietankę ubić na sztywno. Ubite białka i śmietankę dodać do masy serowej i najlepiej drewnianą łyżką dobrze wszystko razem wymieszać.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piernikowe podzielić na 3 części a masę serową na dwie części. Do formy wlać najpierw jedną część ciasta piernikowego, na to delikatnie jedną część masy serowej, na to znowu ciasto piernikowe, masa serowa i na wierzchu ciasto piernikowe. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 160 - 180 st C lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić i odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier do pieczenia.
POLEWA
Żelatynę dobrze wymieszać w 1/4 szklance zimnej wody. Odstawić na chwile do napęcznienia. Cukier, wodę i kakao przełożyć do garnka i zagotować. Wyłączyć gaz. Dolać śmietankę i dobrze wymieszać. Przecedzić przez sitko, żeby nie było grudek. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Gdy polewa zacznie się ściągać polać nią ciasto. Na wierzchu posypać posypką kokosową karmelizowaną oraz posypką arachidową prażoną. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia polewy. Składniki
CIASTO PIERNIKOWE
2 jajka
0,5 szklanki cukru
3 łyżki miodu
0,5 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki piwa Karmi
2 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika Delecta
MASA SEROWA
0,5 kilograma sera twarogowego śmietankowego
0,5 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy (proszek)
2 jajka
1 szklanka śmietanki 30 %
POLEWA
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
3 łyżki kakao
0,5 szklanki śmietanki 30 %
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki zimnej wody
posypka kokosowa karmelizowana Delecta do ozdoby
posypka arachidowa prażona Delecta do ozdoby
Sposób przygotowania
CIASTO PIERNIKOWE
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę oraz przyprawę do piernika. W drugiej misce wymieszać jajka, miód, olej, piwo oraz powidła. Następnie wymieszane składniki suche dodać do składników mokrych i dokładnie razem połączyć ze sobą.
MASA SEROWA
Ser wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym i żółtkami. Białka ubić na pianę. Śmietankę ubić na sztywno. Ubite białka i śmietankę dodać do masy serowej i najlepiej drewnianą łyżką dobrze wszystko razem wymieszać.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto piernikowe podzielić na 3 części a masę serową na dwie części. Do formy wlać najpierw jedną część ciasta piernikowego, na to delikatnie jedną część masy serowej, na to znowu ciasto piernikowe, masa serowa i na wierzchu ciasto piernikowe. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 160 - 180 st C lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić i odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier do pieczenia.
POLEWA
Żelatynę dobrze wymieszać w 1/4 szklance zimnej wody. Odstawić na chwile do napęcznienia. Cukier, wodę i kakao przełożyć do garnka i zagotować. Wyłączyć gaz. Dolać śmietankę i dobrze wymieszać. Przecedzić przez sitko, żeby nie było grudek. Następnie dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Gdy polewa zacznie się ściągać polać nią ciasto. Na wierzchu posypać posypką kokosową karmelizowaną oraz posypką arachidową prażoną. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia polewy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation