DIY - zrób to sam

OZDOBY NA ŚWIĘTA

Pasztet z mieszanego mięsa z dodatkiem pistacji i rumu, zawijany w boczek.

Potrzebujesz


1 królik
400 g cielęciny
400 g karkówki
25 cienkich plasterków boczku
2 bułki
1/2 szklanki mleka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 garście obranych pistacji
1 łyżeczka suszonej szałwii
2 liście laurowe
6 łyżek rumu
sól i świeżo mielony pieprz

Przykrywka

500 g mąki
300 ml wody

Przygotowanie


Królika umyć, podzielić na części i wyluzować z kości. Mięso przełożyć do miski, zalać rumem, dodać szałwię i liść laurowy, odstawić. Bułki pokroić na małe kawałki i namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Pistacje posiekać.

Wyrobić ciasto z mąki i wody, rozwałkować.

Nagrzać piekarnik do 150 st.

Zmielić mięso z bułkami lub włożyć do blendera i zmiksować. Dodać cebulę z czosnkiem, jajka i pistacje oraz doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć boczek, w taki sposób by połowa zwisała poza naczynie, wyłożyć na nie masę, a następnie zamknąć tą częścią plastrów, które wystawały. Na wierzch ułożyć liście laurowe. Przykryć ciastem, docisnąć brzegi ciasta do formy. Formę z pasztetem włożyć do większego naczynia, podlać gorącą wodą i włożyć do piekarnika na 100 minut.

Wyjąć z piekarnika, nie otwierając ciasta ostudzić i włożyć na noc do lodówki. Następnie zdjąć ciasto i pokroić pasztet w plastry.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation