Kuchnia

Przepisy na dobre jedzonko

2 duże buraki ugotowane w skórce
1/2 czerwonej cebuli
1 pomarańcza
1 łyżeczka kaparów
rukola lub roszponka (garść)
ewentualnie parmezan do posypania

Sos: ok 1/4 szklanki oliwy, 1 łyżeczka miodu, odrobina musztardy (ok 1/3 łyżeczki), sok z połówki pomarańczy, sól. Sos należy doprawić zgodnie ze swoimi upodobaniami. Jedni lubią więcej musztardy a inni więcej miodu więc mieszajcie jak lubicie! Jeśli jednak możemy Wam coś podpowiedzieć – świeżo mielony pieprz załatwi sprawę:)

Przygotowanie:

Buraki studzimy, obieramy i kroimy na możliwie jak najcieńsze plastry. Warto zaopatrzyć się w aptece w rękawiczki chirurgiczne – inaczej możecie śmiało straszyć rękami po łokcie ubrudzonymi na czerwono:). Plastry układamy na talerzu “na zakładkę”.

Pomarańczę obieramy, pozbawiamy błonek i każdą cząstkę przekajamy na pół. 1/2 pomarańczy użyjemy do carpaccio a resztę do sosu.

Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie piórka. Na burakach układamy kolejno: pomarańczę, cebulę, kapary, roszponkę. Polewamy sosem, posypujemy pieprzem. Można dodać tary parmezan.

Smacznego!

http://mlecznakrowa.wordpress.com/2014/01/31/carpaccio-z-burakow/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation