Święta i uroczystości

Łakocie Wielkanocne

Żurek

ok. 3 litry wywaru warzywnego
zakwas na żurek (butelka 500 ml)
1/2 kg schabu z kością
1/2 kg białej kiełbasy
300 g chudego boczku
2 łyżki smalcu gęsiego
śmietana
4 ząbki czosnku
łyżka chrzanu
cząber
majeranek
ziele angielskie
sól, pieprz

jajka do podania

Schab i kiełbasę gotować na wywarze przez ok. 30 minut. Boczek pokroić w drobną kostkę. Wywar przecedzić. Ugotowaną kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć z boczkiem. Dodać z powrotem do zupy. Zagotować. Wlać zakwas, dodać drobno posiekany czosnek, chrzan i smalec. Dodać śmietanę. Przyprawić wedle uznania. Gotować na małym ogniu ok. godziny. Podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation