Kuchnia

SAŁATKI

SAŁATKA WARSTWOWA Z GYROSEM

(Z tej ilości wychodzą nam dwie średnie salaterki)

2 piersi z kurczaka

1 opakowanie przyprawy gyros (ja dodałam z Kamisa)

2 czerwone cebule (może być równiez biała)

ogórek korniszon (ok. pół słoika, ale ilosć zależy oczywiscie od naszych upodobań)

puszka kukurydzy

1 papryka (czerwona, zielona lub pomarańczowa)

5 ugotowanych na twardo jaj

1/2 małej główki kapusty pekińskiej

zioła prowansalskie

kilka łyżek keczupu pikantnego dobrej jakości (ja użyłam keczupu z firmy Pudliszki)

kilka łyżek majonezu (u nas Winiary)



Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na połowę, następnie powstałe płaty na 2 lub 3 części i pokroić w cienkie paseczki. Przełożyc do miski, wsypać opakowanie przyprawy gyros, dobrze wymieszać i pozostawić na 1,2 godz. do zamarynowania. Na patelni rozgrzać z 3-4 łyzk oleju i usmażyć zamarynowane piersi, następnie dobrze wystudzić.

W salaterce układać warstwy:
usmażone piersi z kurczaka
cienka warstwa keczupu
cebula pokrojona w drobną kostkę
korniszony pokrojone w kostkę
kukurydza odsączona z zalewy
papryka pokrojona w kostkę
jajka starte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone w kostkę
cienka warstwa majonezu
pokrojona kapusta pekińska wymieszana z ziołami prowansalskimi

Salaterkę wstawic do lodówki, najlepiej na kilka godzin żeby warstwy się przegryzły.


zrodlo http://smakmojegodomu.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?643766
SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation