Kuchnia

sery

Paneer(panir) domowy ser indyjski

Składniki

(na ok 400 g sera)

3 litry tłustego mleka

6 łyżek soku z cytryny



Wykonanie

Mleko wlewam do dużego garnka i stawiam na duży płomień. W momencie kiedy mleko zaczyna sie gotować, zdejmuję z ognia i wlewam powoli sok z cytryny, mieszając mleko. Następnie wstawiam na mały płomień i wciąż mieszając trzymam parę minut aż zacznie wytwarzać się ser (grudki widocznie oddzielą się od serwatki).



Przelewam zawartość na bardzo drobne sitko (jeśli takiego nie masz, możesz użyć gazy). Zostawić na jakis czas, by cała serwatka odpłynęła. Serwatkę możesz zachowac jako bazę do przyrządzenia sosu lub zupy.

Przekładam ser do pojemnika, obciążam go i wkładam do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation