Kuchnia

Desery

Babka z twarogiem

Składniki na formę 30cm x 10cm:

150 g masła
260 g drobnego cukru do wypieków
250 g twarogu dwukrotnie mielonego
3 jajka
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

cukier puder do oprószenia


Wykonanie:

Miękkie masło rozetrzeć z cukrem, dodać twaróg, ekstrakt z wanilii, miksować do momentu uzyskania puszystej masy. Wbijać kolejno po jednym jajku, za każdym razem chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta w trzech porcjach, mieszać łopatką.

Formę wysmarować masłem, oprószyć mąką, przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C, wstawić ciasto na 40 minut. Jeżeli wbity w ciasto patyczek wyjdzie suchy, wyjmujemy ciasto z piekarnika. Ostudzone możemy oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation