Kuchnia

Zupy

Zupa-krem z pieczonych buraczków

Składniki:

1 l rosołu
1 marchewka
nieduży kawałek selera
2 małe ziemniaki
3-4 buraczki czerwone
sól, pieprz
ząbek czosnku
łyżka śmietany 12%
ocet jabłkowy








Wykonanie:

Buraczki obrać, umyć. Każdy owinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku - do miękkości.

Warzywa pokroić w kostkę - gotować w rosole, aż zmięknąć.

Upieczone buraczki pokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień.



Doprawić do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.

Zupę zmiksować, dodając śmietanę.

Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub jajem w koszulce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation