Kuchnia

ciasta

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Krokiety z kapustą i grzybami – przepis
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki (8-10 sztuk):
Farsz do krokietów:
500 g kapusty kiszonej (dokładnie wypłukana w zimnej wodzie)
50 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, dokładnie odciśnięte i zmielone w maszynce do mięsa lub pokrojone na mniejsze kawałki)
2 niewielkie cebule (drobno pokrojone)
sól, pieprz, papryka
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1 jajko
1-2 szklanki mąki
1 łyżka oleju + dodatkowy olej do smażenia
1 szczypta cukru
1 szczypta soli
Dodatkowo:
1 jajko
sól, pieprz, papryka
bułka tarta

Wykonanie:
Krok 1. Kapustę zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości, pod przykryciem, przez ok. 30 minut.
Krok 2. Cebulę szklimy na oleju.
Krok 3. Do cebuli dodajemy grzyby i podsmażamy na średnim ogniu aż zmiękną.
Krok 4. Dodajemy ugotowaną, bardzo dobrze odciśniętą kapustę i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 5-10 minut.
Krok 5. Mielimy cały farsz w maszynce do mięsa.
Krok 6. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy w misce za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera.
Krok 7. Na patelni posmarowanej olejem (można dosmarowywać pomiędzy smażeniem co drugiego naleśnika) smażymy z obu stron cienkie naleśniki.
Krok 8. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy dokładnie cienką warstwę farszu i zawijamy krokiety.
Krok 9. Każdego krokieta namaczamy w rozkłóconym jajku, doprawiamy i obtaczamy w bułce tartej (przyprawy można też rozkłócić razem z jajkiem).
Krok 10. Na większej ilości tłuszczu smażymy krokiety ze wszystkich stron na złocisty lub złoto-brązowy kolor.
Krokiety serwujemy gorące z dodatkiem czerwonego barszczu.
Po wystudzeniu można też je zamrozić
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation