Sport i fitness

Dieta

FAJNE CIASTO BEZ PIECZENIA
składniki:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
ok. 510g herbatników (ok. 75 sztuk. wychodzą 3 warstwy, każda po ok. 25 herbatników)
400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie mleczna)
masa budyniowa:
500ml mleka
2/3 szklanki cukru (= ok. 130g)
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40- 45g)
3 łyżki mąki pszennej (ok. 40- 45g)
ok. ¾ kostki masła ( ok. 180g)

sposób przygotowania:
jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (puszka musi być cała pokryta wodą). jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (miękki karmel będzie łatwiej się rozsmarowywał).
przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. pozostawić do ostygnięcia. miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. u mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. wyłożyć drugą warstwę herbatników. kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
smacznego .
uwaga:
w szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (cukier można pominąć, chodź ja bym dodała, chociaż trochę). po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation