Kuchnia

KUCHNIA

Ciasto OREO- lekkie jak chmurka (bez pieczenia) || mysweetworld
Składniki na kwadratową blaszkę o boku 20 cm lub tortownicę o śr. 21-23cm:

na spód:

160 g ciastek oreo

60 g masła

1 łyżka mleka

na krem:

1 szklanka mleka

1 opakowanie śnieżki light

1 tabliczka białej czekolady (100g)

330 ml śmietanki kremówki (użyłam jednego kubka „Mlecznej Doliny”)*

4 łyżeczki żelatyny+ 1/4 szklanki wrzątku

dodatkowo:

140 g ciastek oreo

2 paski czekolady mlecznej lub gorzkiej+ łyżka śmietanki



* odłożyć łyżkę śmietanki do polewy



Przygotować spód. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić. Ciastka zmielić maszynką lub rozdrobnić w malakserze, dodać masło i łyżkę mleka, wymieszać dokładnie całość, przesypać do formy i mocno ubić. Umieścić w zamrażarce na 10 minut lub na trochę dłużej w lodówce.

Przygotować krem. Żelatynę rozpuścić w podanej ilości wrzątku-nie wiesz jak zerknij TUTAJ. Białą czekoladę połamać i umieścić w misce, następnie miskę na rondelku z delikatnie gotującą się wodą. Miskę ma ogrzewać para- w ten sposób czekolada powoli się rozpuści. Gdy wyraźnie rozmięknie, wymieszać ją rózgą kuchenną i odstawić do lekkiego przestygnięcia. W międzyczasie… W jednym naczyniu umieścić mleko ze śnieżką i ubić na puszystą piankę. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę- nie musi być sztywna. Połączyć śmietankę ze śnieżką-wymieszać delikatnie łyżką. Dodać trochę masy do roztopionej czekolady i wymieszać – w ten sposób czekolada się „zahartuje”, następnie wymieszać czekoladę z masą. Przestudzoną żelatynę wlewać do masy i dokładnie miksować całość mikserem. Przelać na schłodzony spód.

Ciastka oreo połamać na mniejsze części i powtykać do tężejącej masy. Wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

Gdy masa zastygnie, roztopić mleczną lub gorzką czekoladę nad parą wodną z dodatkiem łyżki śmietanki 30% i popisać ciasto z wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation