Kuchnia

zupy

Włoska pomidorowo-szpinakowa zupa z makaronem orzo (4-6 porcji):

•2 łyżki oliwy z oliwek
•1,5 szklanki posiekanej cebuli
•1¼ szklanki marchewki pokrojone w połówki talarków
•1 szklanka selera
•6 ząbków czosnku (pieczony)
•6½ szklanki bulionu warzywnego (lub z kurczaka)
•2 puszki krojonych pomidorów z puszki
•1 ½ łyżka pesto
•1 ½ szklanki orzo
•½ łyżeczki suszonego tymianku
•½ łyżeczki przyprawy włoskiej (np Kamis)
•½ łyżeczki oregano
•3 szklanki młodego szpinaku
•sól i pieprz do smaku

Rozgrzać olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i podsmaż ją przez 4-5 minut, aż się lekko zrumieni.
Dodać marchew, seler i pieczonego czosnku i nadal podsmażyć przez kolejne 3 minuty.
Dodaj wraz z pomidorami, pesto, orzo, przyprawy (tyminek, włoska, oregano) i mieszaj do połączenia.
Zmniejsz ogień i pozwól orzo ugotować się al dente mieszając od czasu do czasu.
Tuż przed podaniem dodać młody szpinak i nadal gotować przez ok. 1 minutę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ciepłe.

*Pieczony czosnek można zastąpić świeżym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation