Inne
Wypiekowe Szalenstwa
Mini bezy
o smaku pomarańczy,
przełożone kremem budyniowym i karmelizowanymi pomarańczami
Z poniższej ilości składników można zrobić jeden tort Pavlova. Jedną dużą bezę pieczemy jak w tym przepisie.
Bezy (12 pojedynczych bezików):
• 150 ml białek (4 białka z jajek o rozmiarze M)
• 220 g cukru
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
• skórka starta z 2 pomarańczy (tylko zewnętrzna pomarańczowa część)
Krem budyniowy:
• 1/2 torebki budyniu, ugotowanego w połowie ilości (250 ml) mleka + 3 łyżki cukru
• 250 g mascarpone
• 2 łyżki świeżego soku wyciśniętego z pomarańczy
Karmelizowane pomarańcze:
• 2 świeże pomarańcze (sam miąższ)
• 4 łyżki dżemu pomarańczowego
• 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Bezy:
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do misy miksera wlać białka i ubić na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez minutę. Delikatnie i niedokładnie przemieszać łyżką lub szpatułką ze skórką pomarańczową.
Pianę wyłożyć na papier formując 12 krążków, połowę krążków zrobić bardziej płaską (na spód) - o średnicy około 8 cm, połowę można uformować bardziej fantazyjnie - o średnicy około 7 cm. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez 45 minut. Po tym czasie bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku pozostaną wilgotne, piankowe. Bezy można upiec 1-2 dni wcześniej.
Krem budyniowy:
Ugotować połowę paczki budyniu w połowie ilości mleka (250 ml) zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając 3 łyżki cukru. Budyń ostudzić. Do zimnego budyniu dodać serek mascarpone i sok z pomarańczy, krótko zmiksować - tylko do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia bezy.
Karmelizowane pomarańcze:
Pomarańcze obrać, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka razem z dżemem pomarańczowym i miodem. Wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż powstanie gęsty syrop a pomarańcze zmiękną (syrop zacznie się krystalizować, mocniej bulgotać przy brzegach garnka). Odstawić z ognia i ostudzić.
Bezy przekładać kremem i karmelizowanymi pomarańczami.
MA==