Inne

Wypiekowe Szalenstwa

Sernik „Biały Michał”


Spód:
- 100 g orzechów ziemnych niesolonych
- 320 g ciastek wieloziarnistych (wykorzystałam takie)
- 160 g masła, rozpuszczonego

Masa serowa:
- 100 g orzechów ziemnych niesolonych
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 Białych Michałków (100g)
- 70 g białej czekolady
- 500 g zmielonego tłustego twarogu
- 250 g sera mascarpone
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 duże jajka

Polewa:
- 60 ml śmietanki słodkiej 18% lub 30%
- 75 g białej czekolady
- garść orzechów ziemnych do przybrania
Przepis


Spód:
Dno tortownicy o średnicy 23 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka razem z orzechami zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu na gładką pastę, następnie dodać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować.
Wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy, mocno uklepując i dociskając. Wstawić do lodówki.


Masa serowa:
Kremówkę umieścić w garnuszku z grubym dnem, zagotować (mieszając), wrzucić posiekane michałki, białą czekoladę oraz mleko w proszku, gotować do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Lekko ostudzić.
Orzechy ziemne zmielić na pastę w melakserze lub rozdrabniaczu: najpierw przez minimum 5 minut rozdrabniać same orzechy, następnie wlać ostudzoną śmietankę, dalej miksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, można rozmiksować blenderem ręcznym.

Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).

Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, dodać mascarpone i zmiksować na jednolitą masę, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, miksować przez minutę.
Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 20 sekund po każdym dodanym jajku.
Dodać kolejne jajko, gdy poprzednie będzie już połączone z masą.
Dodać masę śmietankową z orzechów i czekolady, ale najlepiej wcześniej „zahartować” ją kilkoma łyżkami masy serowej – czyli dodawać po łyżce masę serową do masy orzechowo-mlecznej za każdym razem mieszając łyżką.
Masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię łopatką.

Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 120 st.C i piec sernik przez 105 minut.

Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika i powoli go studzić.
Następnie wyjąć na blat i całkowicie ostudzić.


Polewa:
W garnuszku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszając roztopić. Rozprowadzić po wierzchu sernika, pozostawiając 2 cm wolną obręcz. Posypać orzechami ziemnymi.
Po ostudzeniu sernik obkroić nożem przy samej tortownicy i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin lub na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation