Kuchnia

Obiad

Tarta cebulowa z boczkiem

kładniki na ciasto kruche:
250 g mąki
125 g schłodzonego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
4 sporej wielkości cebule
100 g wędzonego boczku
3 jajka
200 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
przyprawy: sól, pieprz, kminek

Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
oliwa do smażenia
szczypiorek do obsypania


Formę do pieczenia wysmarować masłem. Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, jajko, proszek do pieczenia oraz sól i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, podsypując odrobiną mąki i wyłożyć nim formę do pieczenia wraz z bokami (przekładanie ciasta do formy ułatwi nawinięcie go na wałek). Spód ciasta ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na ok. 15-20 min.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, boczek pokroić w cieniutkie paseczki. Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek. W połowie smażenia dodać cebulę i odrobinę oliwy. Smażyć, aż cebula sie zeszkli.
W naczyniu wymieszać jajka oraz śmietanę i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem.
Do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni wstawić formę z ciastem i podpiec do lekkiego zrumienienia ok. 10-15 min. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz z cebuli i boczku. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Zapiekać ok. 25-30 min., aż masa się zetnie.
Wierzch obsypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation